Van den Brink is oprichter van de Nieuwegeinse businessclub Gluren bij de Buren. Het doel: elkaar leren kennen, zodat ondernemers makkelijk contact kunnen leggen als er iets speelt. Maar ook: van elkaar leren en ruimte bieden voor commerciële samenwerkingen.
Nu het groot onderhoud van de Galecopperbrug plaatsvindt, betaalt het reeds door Inez intern én extern opgebouwde netwerk zich uit. Van den Brink: ‘Via dit netwerk zijn de bedrijven op De Liesbosch in een vroeg stadium op de hoogte gesteld. Ondernemers vonden dat erg prettig. Al in januari 2022 schoof ik aan bij de eerste online vergaderingen over de werkzaamheden aan de Galecopperbrug. En het afgelopen jaar is Rijkswaterstaat regelmatig aanwezig geweest bij onze netwerkbijeenkomsten. Ondernemers konden meer te weten komen over de onderhoudswerkzaamheden en direct hun vragen stellen aan medewerkers van Rijkswaterstaat. Voor alle betrokken partijen dus een win-winsituatie.’
‘Goed opletten’
Dat neemt niet weg dat bedrijven op De Liesbosch wel degelijk hinder ervaren door het werk aan de Galecopperbrug. Van den Brink hoort regelmatig terug dat chauffeurs goed moeten opletten, omdat het erg druk is en de rijstroken versmald zijn. Daar kan ze zelf over meepraten: ook zij rijdt regelmatig over de brug. ‘Ik kom hier vaak en ken de weg goed. Ik weet dat er gewerkt wordt, dus ik houd rekening met de maximumsnelheid die verlaagd is naar 70 km/h. En ik let goed op vanwege de omleggingen en versmallingen.’
Creatief omgaan met drukte
Zeker in deze tijd van het jaar, als het vroeg donker wordt en veel regent, loopt het daardoor regelmatig vast op de A12 én op De Liesbosch. En dan zijn er nog de hoge energieprijzen, waardoor er waarschijnlijk meer mensen op kantoor werken. Het gevolg volgens van den Brink: extra woon-werkverkeer.
‘De verkeersdrukte is vervelend voor klanten, leveranciers en personeel’, zegt Van den Brink na haar rondgang onder de leden. ‘Ik zie dat mensen daar waar mogelijk creatief mee omgaan en hun reisgewoonten veranderen. Personeel begint de werkdag eerder en klanten komen op minder drukke tijdstippen langs.’
.png)
Verbeterkansen voor bedrijven en de regio
Maar er zijn meer manieren om slimmer te reizen. Om die onder de aandacht te brengen zijn Goedopweg – een samenwerkingsprogramma dat werkt aan een goed bereikbare en leefbare regio Utrecht – en de gemeente Nieuwegein gestart met het project Duurzame Mobiliteit De Liesbosch. Het doel is om samen de bereikbaarheid van De Liesbosch te verbeteren met duurzaam vervoer. Zo is er sinds 1 januari een eerste deelfietshub op het bedrijventerrein. In maart volgen er meer. Daarnaast kunnen werkgevers gratis advies krijgen over bijvoorbeeld elektrisch vervoer en het stimuleren van fietsgebruik onder medewerkers. Ook brengt Goedopweg de reisbewegingen in De Liesbosch in kaart. Hier komt een advies uit over verbeterkansen voor de regio. Denk aan het verbeteren van fietspaden, of meer reisopties.
De plannen zijn eerder door Goedopweg gedeeld tijdens diverse netwerkbijeenkomsten van Gluren bij de Buren. Geïnteresseerde leden zijn op deze manier geïnformeerd en uitgenodigd om mee te denken over het verbeterkansen voor het mobiliteitsaanbod in De Liesbosch.
Is uw bedrijf actief in De Liesbosch en heeft u meer dan 5 werknemers? Doe de gratis mobiliteitsscan ter waarde van 2.000 euro!
Meld u aan